Los Angeles Santa Monica

Aki Los Angeles -be látogat az meglátogatja Santa Monica -t is. Ezt tényleg ki merem jelenteni, hiszen annyira nagy a hipe körülötte, hogy ezt egyszerűen látni kell érezni kell a víz közelségét, a légkört a mindent. Mi is így tettünk, ittlétünk alatt összesen 3x voltunk lent a parton.

Először is le kell szögezzem, mi nagyon az év elején voltunk itt, ennek megfelelően az idő rettenetesen szélsőséges volt, egyik nap tényleg 40 fok a másik nap meg 10. Ennek megfelelően Santa Monica partjainál a víz kb jeges érzést adott, iszonyatosan hideg volt, és szinte állandóan fújt a szél. A lent töltött napok közül egyetlen egy nap volt mindössze ami napos és viszonylag meleg volt, persze pulóverig lehetett vetkőzni a napon is.

Santa Monica strandja óriási kb ameddig a szem ellát, viszon a stég a mini vidámparkkal ezzel szemben rettentően kicsi. Alig 1-2 órás programot rejt az egész. Pár étterem, büfé, és maga a mini vidámpark és kb ennyi. Ja, és át lehet sétálni a stég alatt, ami elég jó egyszer. A part ahogy azt a filmekben is láthatjuk tele van ilyen őrbódékkal (vagy mik ezek) és azon kívül tényleg semmi sincs.

Sokkal sokkal többet vártunk az egésztől, a filmekben nagyon jó szögekből van bemutatva, de a valóság ettől nagyon messze van. Santa Monica ilyen egyszer meg kell nézni, ha nincs más dolgod és amúgy is Los Angeles -ben jársz, de többet sajnos nem tud.

Annek megfelelően mi is inkább a parton körbe futó beton járdán – bicikli úton haladva néztük meg a környéket, ami persze nagyon nem állt másból mint Mexikói lakókocsiba épített gyors kajáldákból, vagy különböző butikokból ahol mindenféle kínai cuccokat árultak főleg strandoláskor használható kellékeket, gumi kacsát. 🙂

Santa Monica stéghez közel van egy bevásárló utca, ami nem től nagy, de cserébe tömve van plázákkal és különböző speciálisabbanak mondható üzlettel, pl volt egy akkora Apple Store, hogy a pofám leszakadt. Nagyjából akkora lehetett mint egy kisebb városi stadion otthon. Volt egy Converse cipőbolt, ahol ha vettél egy cipőt akármit rányomtattak neked akármilyen mintát, logót tényleg bármit, ez érdekes volt.

Akartam venni egy LA baseball sapkát, ha már Amerika ha már Los Angeles akkor kell egy (MUST HAVE), meg is találtam a kiszemelt áldozatot, csak elolvastam a bent lévő cetlit: MADE IN CHINA – na ne.

A környező városrészek utcáin elképesztően sok ember, ahogy azt a filmekben is látni, vagy talán még több. Olyan tömeg hömpölyög mindenhol, hogy nagyon észnél kell lenni, ha az ember még tájékozódni is akar.

Ami tetszett Santa Minica -ban:

 • A parton nagyon kevesen voltak. 🙂
 • A stégen relatíve gyorsan el tudtunk jutni a beslő víz felöli részéhez, és még könnyen ülőhelyet is találtunk az egyik lépcsősor tetején, és nagyon sokáig tudtuk szemlélni a viezet.
 • Akárhova is mentünk egy másodpercre sem éreztük, hogy ne lennénk biztonságban.
 • Az emberek kedvesek, segítőkészek.
 • A stég alatti átjárás.
 • A part tisztasága.
 • Az emberek nem foglalkoztak – zavarták a másikakat. (Egyetlen egy gyökér volt mindössze aki a fiatal lányokhoz kéretlenül odaült és paraszt módon viselkedett, majd a sörösüvegét dobálta a vízbe, próbált pár emberrel kötekedni meg kiabált és hasonló, ez volt az egyetlen ilyen. De aztán senkit sem érdekelt különösképpen így odébb állt. Bennünket szerencsére elkerült.)
 • A madarak odajöttek hozzánk egész közel, sőt volt olyan sirály amelyik a perecet kivette a zacskóból. 🙂
 • A naplemente atom, de tényeg, ilyet valóban nem sok helyen látni. A fotók között elég sok naplementés képet lőttem.

Ami nem tetszett Santa Monica -ban:

 • A stég nagyon viszonylag kicsi, vidámparkostúl mindenestül.
 • A stégen elég sok ember mászkált folyamatosan.
 • A stégre autókkal is fel-fel hajtottak, az alsó felében konkrétan akutó parkoló is van.
 • Sajnos csak pár órás, maximum fél napos program azoknak akik programokat és egyebeket keresnek itt. Aki napozni jön annak ugye jó hely, de nem az év elején. 🙂
 • Rengeteg a fotós naplemente könyékén, mi több komolyabb hadosztállyal találkoztunk volt ahol még talán 30 fő is volt, állvánnyal gigantikus felszereléssel mindennel nyomták, és szinte időt kellett kérni, hogy a naplementét le tudjam fotózni ember nélkül. Többször rám is szóltak, hogy menjek arrébb. Azért mindennek van határa. 🙂
 • A homokos part nagyon széles mire az ember eléri a vizet, így a cipőt ajánlatos lehúzni már egészen kint az út mellett. Kifele ugyanez. Befele még nem probléma, de kifele mire kiérsz a vastag és finom homokon annyira tele megy mindened, hogy nekem kb 15-20 perc takarítás volt mire fel tudtam venni újra a cipőmet.