A Sony A7 III portrémarkolat egy elengedhetetlen kelléke az A7 -el való fotózásnak, persze, ha férfi kézről beszélünk. Nekem továbbra is nagyon kicsi minden Sony váz. Nem csak a kisujjam, de a gyűrűs is lelóg róla. Sokáig használtam A7 II -est amihez az elején volt egy L-plate ami ugyan megnövelte a váz méreteit, de biztos fogást az sem adott igazán. Hamar eljött a pillanat amikor az A7 II -re is felpattant egy portrémarkolat.

Na de nézzük is.

Ugye alapvetően eldönthetjük, hogy gyári vagy után-gyártott verzióban gondolkozunk. Valójában ez az egyetlen olyan dolog amiben számot tévő különbség van, ugyanis az eredetinek az ára bitang 399 Euró (Ausztria Sony Shop), míg ez otthon még plusz minimum 7%-al lesz drágább az áfa különbség miatt. Nyugodtan mondhatom, hogy ha gyáriban gondolkozunk akkor olyan 140-150.000 Ft-ot lazán kérni fognak tőlünk egy VG-C3EM -ért. Ellenben az utángyártotta pl MEIKE a cikk írásakor ennek töredéke 70-100 Euró között mozgott (Amazon). Amíg a gyárihoz az égvilágon semmit sem kapunk, addig a MEIKE -hez (legalábbis amikor az A7 II -höz rendeltem), mellékeltek egy vezetékes és egy wireless távkioldót, nem is akár milyet, plusz egy a vázhoz objektívekhez használható tisztító készletet és egy elég speckó kesztyűt. Mindez akkor 90 Euróba került.

Ez a kis leírás ugye a gyári markolatról szól, maradjunk is ennél a továbbiakban. Az előző okfejtegetés inkább csak egy rövid összehasonlítás, hogy valójában milyen árbeli különbségekkel lehet találkozni.

A tények:

Ami tetszett a Sony A7 III portrémarkolat VG-C3EM -ben

  • A markolat pazar minőség, tényleg szuper.
  • A benne lévő 2db gyári Sony akkuval a gép elképesztő mennyiségű képet tud készíteni. Gyakorlatilag egyáltalán nem kell cserélni még egy full egész napos de meg merem kockáztatni egy 2 napos esküvő esetén sem.
  • A Sony a vételkor adott 40 euró pénz visszafizetéses kupont a markolat mellé. Ez azért elég jó dolog.
  • Nagyon kéynelmes fogást biztosít.
  • Ellenben bármelyik (én még nem láttam) utángyártott markolattal szemben, ennek a portré állásában is van váz ki és bekapcsoló gombja ugyanúgy az expó gomb körül mint a vázon. Ez mondhatom az egyik legnagyobb különbség.

Ami nem tetszett a Sony A7 III portrémarkolat VG-C3EM -ben

  • Az ára!!!! ÚRISTEN! – Jogos a kérdés, hogy akkor miért ezt vettem meg? – Mert amikor bementem a hivatalos Sony márka képviselethez egyből azzal fogadtak, hogy kapok 250 Eurós jóváírást bármilyen Sony fényképezőgép kiegészítőre. 🙂 Így kérdés sem lehetett, hogy a gyári mellett döntöttem.
  • Sajnos az akku tartó fedél nyitó záró szerkezete botrányosan vékony kis műanyag lemezke, amit egy markosabb legény egy óvatlan pillanatban tuti letör és akkor elég bajosan vehetőek ki az akkuk. Ugrik a garancia is egyből.
  • Az aku tartó tálca falvastagsága kb mint a papír, nagyon vékony anyagból van. Persze tudom nem kell tördelni és nem lesz gond, de gyerekek 399 Euró és ugye tudjuk, hogy a garancia fizikai sérülés esetén nem jár.