0

Exposure X7 Magyar workshop

Alien Skin Exposure X7 Magyar workshop

Exposure X7 Magyar workshop

Alien Skin Exposure X7 Magyar workshop elsősorban azoknak szól akik alternatív megoldást keresnek a Lightroom vagy egyéb RAW feldolgozó szoftverek helyett. Akik teljesen a fotózás elején járnak és kíváncsiak egy alternatív RAW feldolgozó szoftverre. Persze azokat is várom szeretettel akik a Lightroom mellé keresnek egy második megoldást.

 

Legelső lépésben azt érdemes tisztázni, hogy rengeteg sok RAW feldolgozó szoftver létezik nagyon eltérő tulajdonságokkal. A legismertebbek: Lightroom, Alien Skin Exposure X7, DXO Photo Lab, Capture One.

 

Amit még le szeretnék szögezni, hogy nincs jobb vagy rosszabb szoftver! A RAW feldolgozók teljesen eltérő képességekkel rendelkeznek, kinek ez kinek az jön be jobban. Nálam a legelső és legfontosabb tényező a sebesség és azt eddig az Alien Skin Exposure X7 hozta a legjobban.

A fotós közösség java része Lightroom-al dolgozik, ez nem vitás, én is. Az utóbbi időben viszont sokan kerestek alternatívát, mert a Lightroom már nem szolgálta ki az igényeket, és mindemellett rettentően lassan is működött óriási teljesítménnyel rendelkező hardveren is. A munkafolyamatok személyes tapasztalatom szerint órákkal meghosszabbodtak egy egész napos esküvő feldolgozását illetően, ami elfogadhatatlan.

 

Mára a Lightroom bármennyire is fáj kimondani nagyon nem hozza azt a minőséget amit korábban, így a fotósok java része alternatív megoldást keresett. Sokan a Capture One -ban találták meg a továbblépés lehetőségét, sokan pedig az Alien Skin Exposure X7-ben, többek között én is.

 

Itt azonnal fel is merülhet a kérdés, hogy én miért nem döntötte a Capture One mellett? - Roppant egyszerű, számomra az Alien Skin Exposure X7 sokkal átláthatóbb, nem kell havidíjat fizetni, és ha meg akarom venni a szoftvert akkor nem kerül 100.000 Ft-ba. A Capture One számomra teljesen átláthatatlan és logikátlan kezelőfelülettel rendelkezik. Persze ezzel nem akarom azt mondani, hogy az egyik szoftver jobb mint a másik, csupán más és más lehetőségekkel rendelkezik.

 

Alien Skin Exposure X7 Magyar workshop arra kíván rávilágítani, hogy van élet a Lightroom -on kívül is. Továbbá, hogy az Exposure X7 egy valóban önálló szoftver ami nem az Adobe termékeinek részeként, hanem önállóan kínál RAW feldolgozási lehetőségeket. Nem is akár milyeneket.

Jobb az Exposure X7 mint a Lightroom?

Nem, nem jobb, más! Erre a kérdésre a pontos válasz amit adni szoktam az az, hogy mindegyik valamiben jobb mint a másik. - Mindegyik szoftvernek megvan az előnye és hátránya. A teljes összehasonlításról itt olvashattok bővebben.

Mi is pontosan az Exposure X7

A RAW fotók feldolgozásához valamilyen szoftverre van szükségünk, ami a RAW azaz nyers kép formátumot átalakítja pl.: .JPG formátumra, hogy az bárhol bármilyen eszközön megjeleníthető legyen. Igen jogos lenne itt egy gyors kérdés: akkor miért nem .JPG-be fotózunk egyből? Azért mert a RAW sokkal több utó-feldolgozási lehetőséget ad. Továbbá a .JPG egy tömörített képformátum amíg a RAW file nem az.

Kezdetben csak a Lightroom létezett mely az Adobe terméke. Az idővel viszont sok-sok hasonló szoftver jelent meg a piacon kisebb nagyobb teret hódítva maguknak. Majd a kevésbé használhatóak lassan le is morzsolódtak, viszont amik fennmaradtak azok mára már egész komoly lehetőségekkel kecsegtetnek. Ilyen többek között az Exposure X7 is. Gyakorlatilag az Exposure X7 teljes mértékben kivált minden RAW feldolgozó szoftvert és, személyes véleményem ugyan, de magasan felettük is teljesít!

Jogos a kérdés, hogy miért gondolom ezt? - Azért mert a hosszú évek alatt az első Lightroom verzió óta követem a fejlődését az Adobe szoftverének. Az első időszakban valóban nem volt más, így alternatívakban sem lehetett gondolkodni. Mára viszont a rohamosan fejlődő hardverekkel a Lightroom nem igazán tudta felvenni a versenyt. Folyamatos foltozgatás "motorháztető alatti komplett csere" sem hozott igazi előrelépést. Jómagam állandóan akadozásokra, lassúságra és egyéb megmagyarázhatatlan anomáliákra tudok visszaemlékezni az elmúlt évekből.

Aztán megjelent az első Alien Skin Exposure szoftver, ami a kezdeti időkben még nem volt önálló, viszont mára teljesen az. Azt viszont rögtön az elején lehetett tudni, hogy itt valami új indult el, valami más, valami több, valami jobb. Az évek alatt és a verzióváltások révén a csapat bebizonyította, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Mára az Exposure X7 olyan szoftver amit én pl. sokkal jobban szeretek mint a Lightroom legfrissebb verzióját.

Egyszerűen mert az Exposure X7 gyorsabb mint a Lightroom! Nem kicsit, sokkal. Továbbá nem akadozik, kihasználja a hardvert. Tele van olyan funkciókkal amiket a Lightroom nem tud.

Miről szól az Exposure X7 workshop pontoan?

 • Ismerkedés a szoftverrel.
 • Felület és panelek kezelése.
 • Fotók importálása, katalogizálása.
 • Alapvető fotó-feldolgozási lehetőségek.
 • Presetek.
 • Kötegelt fotófeldolgozás.
 • Színjelölések és osztályozások alkalmazása.
 • Rétegek kezelése.
 • Overlay -ek kezelése.
 • Effektezési lehetőségek.
 • Exportálás
Itt jelentkezhetsz a Workshopra.