Hogy készülnek a fotók egy esküvőn?

Ahhoz, hogy az esküvőn szuper képek készülhessenek nagyon nagyon sok mindennek kell a helyén lennie. A nap nem jó, ha gőzerővel süt, sokkal jobb, ha felhős az idő (csak ne essen). 🙂 Ezt is pl.: kb "mindenki" rosszúl tudja, de ez egyáltalán nem baj, csak jobb, ha ezzel tisztában vagyunk. Felhős idő esetén nyitva tudjuk tartani a szemünket, nincsenek árnyékok, nem hunyorgunk, és ami még jobb, nem izzadunk a nyári melegben annyira. 🙂

Úgy tapasztaltam, hogy valójában senki, vagy csak ritkán páran (esetleg szakmabeliek) vannak tisztában  azzal,  hogy milyen háttérfolyamatok és milyen szintű munka megy végbe egy esküvői fotózás alatt.

Szeretnék egy kicsit több bepillantást engedni a kulisszák mögé, amivel más szemszögbe helyeződhetnek a fotózás részletei. Segítve ezzel is a  felkészülést, tervezést.

Hogy készülnek a fotók egy esküvőn

Mindenki, aki valaha részt vett egy esküvőn vagy saját nagy napon tervezett, biztosan felmerült benne a kérdés: "Hogy készülnek a fotók egy esküvőn?" De úgy igazából, milyen folyamatok zajlanak le a háttérben, hiszen az esküvő egy olyan esemény, ahol a pillanatok és az események nem ismételhetőek meg, ezért a fotózás során kiemelkedően fontos a figyelem, a nyitott szem és a fáradhatatlan öszpontosítás. Az esküvői fotózás (és amúgy semleyik) nem csak az  egyszerű kattintgatásról szól. Sokkal összetettebb  és felelősségteljesebb folyamatok összessége, amelyben az esküvői fotós kreativitása, a technikai minősége és a környezeti tényezők mind-mind kulcsszerepet játszanak, és alkotják meg együttesen a végeredményt.

Minden esküvő egyedi, nincs kettő ugyanolyan, még akkor sem, ha ugyanazon a helyen van!  Ezt az egyediséget a fényképeknek is tükrözniük kell. Nem létezik két egyforma esküvő, így nincs két egyforma esküvői fotó sem. Mások a fények, mások a színek, a tárgyak, a környezet és a lehetőségek is. Arról nem is beszélve, hogy az emberek is mások.

Az esküvői fotók elkészítésének lehetőségeit a legjobban az adott környezet és az esküvő összetevői határozzák meg. Összetevő minden és mindenki ami és aki részt vesz az esküvőn. Még az autók, a növények és  az épületek is.

Az Esküvői Környezet

Az, hogy készülnek a fotók egy esküvőn, nagyban függ az esküvő helyszínétől. Egy tengerparti esküvőn a természetes fények és a tenger kékje dominál, míg egy erdei esküvőn az erdő zöldje és a természetes árnyékok adnak egyedi hangulatot. A belső terekben, például templomokban vagy rendezvénytermekben, a mesterséges fényekkel és a helyszín adottságaival kell harmonizálni a fotókat. Itt nagyban kiemelném a hely általi kötöttségeket, hátrányokat, amikkel ritkán lehet kompromisszumok nélkül együtt dolgozni.

Az Esküvői Érzelmes Pillanatok Lefotózása – A Pillanat Varázsának Megörökítése

Mikor az életünk legmeghatározóbb napja közeleg, minden apró részlet számít. Az esküvő nem csupán egy ceremónia, hanem egy egyedülálló élmény, amely örökre emlékezetes marad. Éppen ezért annyira lényeges, hogy azokat a pillanatokat, amelyek érzelmileg a legfontosabbak, szakszerűen és érzékletesen megörökítsük.

Miért olyan fontosak az érzelmes pillanatok lefotózása?

Minden pár élete tele van különleges emlékekkel, de az esküvő egy olyan nap, amikor az érzelmek magasfeszültségűek, és a szív mélyéről fakadnak. Egy szerelmes tekintet, egy gyengéd érintés, egy megható könny a szem sarkában... Ezek azok a pillanatok, amelyeket még évtizedek múlva is visszanézünk, és ugyanazokkal az érzésekkel tölt el minket, mint azon a napon.

Hogyan tükrözzük a pillanat varázsát?

Ahhoz, hogy egy esküvői fotó igazán megragadja a pillanat varázsát és meghittségét, a fotósnak nem csupán technikai tudásra, de empátiára és kreativitásra is szüksége van. Fontos, hogy érzékelje a pár közötti dinamikát, és képes legyen megörökíteni az igazi érzelmeket. A legjobb esküvői fotók nem csak a külső eseményeket mutatják be, hanem a belső élményeket is átadják a nézőnek.

A különleges részletek, dekorációk és azok az elfelejthetetlen pillanatok

Az esküvői nap az egyik legfontosabb és legemlékezetesebb nap egy pár életében. A nap során rengeteg részlet kerül előtérbe: a gyönyörű dekorációk, a szívhez szóló pillanatok a rokonokkal és barátokkal, az elegáns ruhák, és persze az esküvői helyszín.

A részletek, amelyek számítanak

A kis részletek hozzák meg az igazi varázslatot. Legyen szó a menyasszony gyűrűjéről, a vőlegény mandzsettájáról vagy az asztalok dekorációjáról, ezek a finomítások teszik az esküvőt egyedivé és személyessé. Nagyon fontos, hogy a részletfotók tökéletesek legyenek, és különleges látványt biztosítsanak akár egy apró mozzanatnak.

Dekorációk amelyek mesélnek

Az esküvői dekorációk nem csak a helyszínt díszítik, hanem a pár történetét, stílusát és egyéniségét is tükrözik. Az asztali díszítéstől kezdve a virágokig és a világításig minden egyes elem hozzáad egy újabb fejezetet az esküvő történetéhez.

Rokonok és barátok: az áletünk pillérei

Egy esküvő nem lenne teljes rokonok és barátok nélkül. Az őszinte nevetések, az ölelések, a könnyek és az örömök. Mindez a szeretteinkkel történik. Az ő pillanataik is megérdemlik, hogy örökké megmaradjanak a képeken.

Esküvői Ruhák

A menyasszonyi ruha, a vőlegény öltözéke, a koszorúslányok és a vőfélyek ruházata – minden egyes darab elmeséli a nap hangulatát és a pár stílusát. Az esküvői ruhák fotózása nem csak az anyagok és a stílusok bemutatását jelenti, hanem azokat az érzéseket is, amelyeket a ruhák viselésekor éreznek.

A helyszín, ahol minden összeáll

Az esküvői helyszín választása sosem véletlen. Egy kastély, egy tengerparti villa, vagy egy rusztikus vidéki ház, mindegyik helyszínnek megvan a saját egyedi varázsa. Az esküvői helyszín fotózásakor érdemes bemutatni azt a különleges atmoszférát, amelyet a helyszín nyújt.

Gondolatok

Egy esküvő nem csak egy nap az életünkben, hanem egy élmény, amelyet a képekkel újra és újra átélhetünk. A részletek, a dekorációk, a rokonok, barátok, ruhák és a helyszín fotózásával egy életre szóló emléket készíthetünk.

Kompromisszumok, igen sajnos vannak, több is mint bárki gondolná

De mik is azok, és miért vannak kompromisszumok? - Első sorban azért, mert a lakodalmi helyszíneket: Polgármesteri hivatalokat, Templomokat, Külső helyszínre szervezett ceremóniákat, egyáltalán nem a fotózás lehetőségeinek figyelembe vételével alakították ki. Ez amúgy teljesen rendben is van így, viszont minden esetben kompromisszumokat eredményeznek a fotózás lehetőségeire vetítve, amit a fényképésznek kell kompenzálnia. Természetesen 100%-ig semmit sem lehet.

Kompromisszumok a templomban

 • A pap korlátozásokat szab a mozgásterületben. Meghatározza, hogy hova és mikor nem lehet menni, vagy akár azt is "meghatározhatja", hogy egyáltalán nem lehet mozogni. Ilyen esetben a fotózás gyakorlatilag ellehetetlenedik teljes egészében, és a pár által elvárt minőség semmilyen formában nem teljesíthető. (Igen sajnos találkoztam már ezzel a jelenséggel.)
 • A pap megtiltja pl. egy részesemény alatt a fotózást, ami lehet egy áldás, egy ének stb.
 • A templom túl kicsi és a násznép alig fér el benne. Ilyen esetben sajnos a mozgás is erősen korlátozódik, főleg akkor, ha a fenti pontok közül még plusszban megvalósul valami.

Kompromisszumok a polgári szertartáson

 • A szertartás vezetője a fenti páldák tükrében korlátozásokat szab a mozgásban.
 • Nem engedi, hogy mögüle fotózzunk.
 • A mikrofon hatalmas állványon van ami belóg az összes képbe ami a párról készülne szemből.
 • A mikrofon citromsárga vagy rózsaszín, esetleg piros szigetelőszalaggal van átragasztva! (Igen ilyen is volt, több is.) Persze még be is lóg az előző példa szerint.
 • A polgári szertartás erősen alul fényelt, vagy erősen túlfényelt. Sárga lámpák, sárga falak.

Kompromisszumok a csoportfotózásokon

 • A csoportképek készítése tipikusan azok közé a fotózási területek közé tartoznak amikre nem lehet felkészülni igazán. Illetve igen, ha már 5x fotóztál ugyanazon a helyszínen, és tudod, hogy a hely mit enged és miket nem, de ekkor is csak a hely adottságaival vagyunk tisztában. Azzal továbbra sem, hogy a vendégek hogyan reagálnak a csoportképek készítésére, és hogyan viselkednek alatta. Legtöbb esetben nincs gond, de van amikor igen. 🙂
 • A csoportfotók helyszínét nem fotózási szempontok alapján állították össze, vagy alakították ki. Pl.: a boldogságkapu lebetonozva egy fa alatt van ahol napközben csilliónyi árnyék vetül a fotózkodni vágyók arcára, ruhájára .... mindenére. A háttérben sárga palatetős épület vigyorog villanyoszloppal és kábelekkel, de mivel a boldogság-kapú oda van betonozva (szó szerint), így hát a fotózásnak is itt kell lennie, mert amúgy meg a környezet más lehetőségeket nem biztosít. 🙂 (Na innen szép nyerni!) - Ilyenkor sajnos a képek olyanok lesznek amilyenek. Az adott szituációban átlag 80-100 vendéggel 30-35 fokban, kisbabákkal ezt nem lehet érdemben módosítani, tehát a csoportfotók olyanok lesznek amilyenek. Ahogy azt az adott szituáció halmaz lehetővé teszi. Várni sem lehet, mert később amire már minden árnyékos lenne, addigra a vendégek közül hazamennek, éppen esznek, vagy éppen táncolnak.
 • A csoportfotókat kizárólag fehér fal előtt, délben, napsütésben kell fotózni. 🙂 Ugye azt mindenki tudja, hogy a menyasszonyi ruha ami alapvetően fehér, egy fehér fal előtt amit a déli nap süt telibe nagyon nem lesz az a káprázatos látvány. 🙂
 • Csoportfotók egy zöld fa alatt, amire rengeteg sárga lámpát erősítenek fel, amik persze nappal is fel vannak kapcsolva és sárgára színezik az amúgy is zöld környezetet. (Igen itt felmerül a kérdés, hogy kapcsoljuk le, de nem lehet, "old meg, mert ez így szép". 🙂 )
 • A csoportfotókat zöld, vagy valamilyen egyszerűbb műfény mentes környezetben, szűrt fényben kell elkészíteni, ellenkező esetben sajnos minden kép a fent említett kompromisszumos megoldások figyelembe vételével fog elkészülni, és sajnos nem lehet garantálni az elvárt minőséget.
 • A vendégek türelmetlensége és a fotózás kényelmetlenné válása számukra. Igen nagyon sok esetben van az, amikor a vendégek nem igazán működnek együtt, zúgolódás van, nem akarnak odaállni ahol a legjobb lenne, vagy már mennének hűvösebb helyre a nagycsoportos képek készítése alatt. Ilyenkor már mindenki a hűsítőjét iszogatná árnyékban, vagy légkondícionált helyiségekben. Teljesen megértem. Amikor 30-35 fok van és öltönyben álldogálunk a melegben, az annyira nem jó. 🙂 - Ebből fakadóan a csoportképek készítését a lehető leggyorsabban és a legkevesebb variálással kell kivitelezni, akkor is, ha az a képek vizuális minőségének romlását eredményezi ..... sajnos.
 • A Marika néni utálja 70 éve a Rózsikát és tuti biztos, hogy nem fog odaállni vele egy fotóra, mert amikor lányok voltak átdobta a baracmagot a veteményesbe..... 🙂
 • A 4 örömszülő haragban van egymással.
 • A mama haragban van a Menyasszonnyal, vagy a Vőlegénnyel.
 • A papa van haragban mindenkivel. 🙂 Na jó ez volt az utolsó. 🙂

Kompromisszumok a készülődések alatt

 • A párok előszeretettel választják a kényelmet és az egyszerűséget a készülődésekhez. Erre számtalan lehetőségük van. A leggyakoribb, amikor egy hotelben van mindenki elszállásolva, és egyik szobában a menyasszony másikban a vőlegény. Ezek nagyon szuper választások, viszont a hotelszobák általábna nem nagyok, így a lehetőségek is némileg korlátozódnak.
 • Számtalanszor találkoztam azzal, hogy a készülődéseknek a lakodalmi helyszín adott otthont. Ez egy szuper dolog, hiszen nem kell több helyszínre rohangálni, mindenki kényelmesen öltözködhet. Igen ám, de mi van akkor, ha a kijelölt hely egy raktár, ahol hűtők és egyéb oda nem illő tárgyak találhatóak? Szerintem ezzel mindent elmondtam. 🙂
 • Ügyeljön a készülődés helyszínének gondos kiválasztására.

Az Esküvői Összetevők

Minden esküvő más és más, és ezt a fotók is tükrözik. Az ifjú pár stílusa, a dekoráció, a ruhák és a virágok mind hozzáadnak az esemény egyediségéhez. A fotósnak mindezt együtt kell összefognia, hogy a végeredmény valóban az adott nap lényegét tükrözze.

A Fények Játéka

A fények rendkívül fontos szerepet játszanak abban, hogy készülnek a fotók egy esküvőn. A természetes napfény ideális a portrékhoz és a spontán pillanatok megörökítéséhez. A mesterséges fények, például a vakuk, segítenek kiemelni a részleteket és az arcvonásokat. A fények kombinálása és megfelelő használata a fotósnak nem csak technikai kihívás, hanem kreatív folyamat is. Természetesen nagyon fontos, hogy melyik fotózás a nap melyik szakában történik, így ezeket a részeseményeket érdemes gondosan átértékelni.

Színek és Hangulatok

A dekor-színek kiválasztása és harmonizálása is fontos része annak, hogy készülnek a fotók egy esküvőn. Az esküvői színpaletta, a virágok, a dekoráció és még sok más mind hozzájárul az esemény hangulatához. A fotósnak ezeket kell összehangolnia, hogy a képek valóban visszaadják az esküvő lényegét.

Összefoglalva

Ahhoz, hogy megértsük, hogy készülnek a fotók egy esküvőn, érdemes elmerülni a folyamat minden részletében. A környezet, az esküvői összetevők, a fények és a színek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a  végén a pár kezében lévő fotók valóban az ő nagy napjukat tükrözze. Mert minden esküvő egyedi, és ezt a fotóknak is vissza kell adniuk.