Viltrox EF-FX1 Fuji - Canon adapter teszt.

Viltrox EF-FX 1 Fuji – Canon adapter teszt

Ez a kis teszt főleg azoknak szól akik Fuji gépeken szeretnének Canon vagy Sigma objektíveket használni. Tesztem szokás szerint semmilyen technikai leírást nem fog tartalmaz, csupán arról szól, hogy nekem használat közben milyen tapasztalataim voltak az adapterrel kapcsolatban.

Először is le kell szögezni, hogy ma már elég sok alternatíva van az adapterek területén, így mondhatni bőséges a választék. Semmiképp nem akartam a legolcsóbb megoldást, mert ezzel korábban már befürödtem.

A vásárlás előtt elég sok videót néztem, ki mit használ ajánl stb. Ennek eredményeképpen választottam a Viltrox EF-FX 1 -et.

Már a csomagolás is szuper, egy ilyen adaptertől én speciel azt vártam (ha nem Metabones) – hogy megjön valamilyen papír dobozban és jónapot, na itt ez nem így történt. Elég jó kis design, és profin becsomagolva érkezett. Eddig hibátlan. 🙂

A kibontást követően rakat papír, angol nyelvű leírás.

 

A teszt

Annyira sokat talán nem lehet egy adapterről írni, ennek ellenére megpróbálom a lehető legtöbb infót összeszedni. 🙂

Az adapter feltétele a vázra nagyon szépen helyre csattan, szuper érzést és nagyon stabil tartást ad az objektívnek. Az alján elhelyezett állvány-adapter konkrétan megtartja a vázat objekívvel együtt az asztalon úgy hogy nem billeg, ez nekem tetszett. 🙂 Persze nem 70-200 -al, simán egy 35 -ös Sigma Art objektívvel.

Egyáltalán nem lötyög vagy kotyog, stabilan tartja az objektívet, persze ez majd hónapok múlva több csere után kiderül mennyire marad így.

A használt objektíveket kifogástalanul vitte. Nem volt sem fókuszálási sem pedig működésbeli probléma. A váz minden funkciója működött úgy, mintha native objektívet csavartam volna fel.

 

Ami tetszett a Viltrox EF-FX 1 -es adapterben

  • Nagyon szuper ár-érték arány. Tudtommal Magyarországon senki sem forgalmazza. Én amazonról rendeltem 156 Euró volt az ára szállítással együtt.
  • Anyaghasználat, az egész fém, nagyon masszív kialakítás.
  • USB -vel csatlakoztatható a számítógépre, így képesek vagyunk firmware-t upgradelni rajta, ami azért is jó dolog, mert így egy újabb FW azonnal feltelepíthető rá.
  • Az USB csatlakozó elrejtését úgy oldották meg, hogy az adapter gyűrűn belül van, ilyet még nem láttam, viszont nem szükséges semmilyen dugózás mint pl Metabones -esetén, abszolút védve van mindenféle szennyeződéstől.
  • Levehető állványadapter.
  • Firmware upgrade egyszerűsége, és gyorsasága.

 

Ami nem tetszett a Viltrox EF-FX 1 -es adapterben

  • Canon 135 F2-es objektív nem tud fókuszálni 20 méternél messzebb firmware upgrade után sem.
  • 1.0 -s firmware- el F1.4 F1.6-on elég életlenek a fotók. Csak nagyítás mellett lehet észrevenni, de nem olyan, hogy szétvágja a monitort.

 

Firmware upgrade

Érdekes a firmware, nekem 1.0 -val érkezett az adapter, amiben ugye számtalan hibát még nem javítottak ki, az egyik ilyen pl az, hogy a rácsattintott objektív rekesz állását, nem a gyári értékre, hanem 2 értékkel kisebbre lehetett állítani, pl egy Canon 85mm F1.2 L II rekesz állását F1.0 -ra lehetett tekerni. 🙂 Továbbá még egy anomália, hogy a Canon 135 F2 objektív képtelen fókuszálni 20 méternél messzebb lévő dolgokra.

Firmware upgrade 2.14 – egyből erre upgradeltem, a 2.12-t kihagytam. Ezzel az upgrade-el megszűnt a rekesz állítási anomália és a Canon 135 F2 továbbra sem működik messzire.

A firmware upgrade iszonyatosan durván működik. 🙂 Ha rácsattintom USB-vel a számítógépre, felugrik egy kis meghajtó, ahova konkrétan csak beledobom az új kicsomagolt firmware-t majd azt így “megkajálja” és már le is kapcsolódik az USB-ről 😀 ennyi az upgrade.

 

Viltrox EF-FX 1 Fuji - Canon adapter teszt. Viltrox EF-FX 1 adapter teszt. Több infó az oldalamon. Viltrox EF-FX 1 adapter teszt. Még több infó az oldalamon.