Viltrox EF-FX 1 Fuji - Canon adapter teszt

Viltrox EF-FX 1 Fuji Canon adapter teszt

Ez a kis teszt főleg azoknak szól akik Fuji gépeken szeretnének Canon vagy Sigma objektíveket használni. Tesztem szokás szerint semmilyen technikai leírást nem fog tartalmaz, csupán arról szól, hogy nekem használat közben milyen tapasztalataim voltak a Viltrox EF-FX 1 adapterrel kapcsolatban.

Először is le kell szögezem, hogy ez nem egy tanácsadás, nem akarok senkit semmire rábeszélni sem lebeszélni valamiről. Azért írom ezt, mert az alábbiakat tapasztaltam.

Előzmények

Miért milyen megfontolásból vesz ma az emer egy adaptert úgy általánosságban? – Ennek 2 oka lehet, az egyik az, hogy már eleve van egy objektív parkja amit nem akar / tud lecserélni, csak azért mert vett egy Milc vázat, vagy azért mert ki akarja próbálni mit tud a vas mielőtt teljesen áttérne és eladná a már meglévő ojektíveit, vázait. Nálam az első történt, semmi esetre sem akartam natív objektívekre költeni horror százezreket, viszont szerettem volna fotózgatni Fuji X-H1– el.

Ma már szerencsére nagyon sok lehetőség van, és sok alternatíva ha valaki ki akar próbálni valamit, akár azért mert majd talán teljesen át is tér, vagy csak azért mert szeretne tesztelgetni. Amikor a döntés megszületett tudtam, hogy nem lesz natív Fuji objektívem, adapterezni szeretném a Canon csöveimet. Ez így is történt, utána olvastam ki mit ajánl vagy használ, milyen tapasztalatokkal, és így esett a választásom a Viltrox EF-FX 1 -re. Ma az adapterek területén is nagyon sok alternatíva van, így mondhatni bőséges a választék. Semmiképp nem akartam a legolcsóbb megoldást, mert ezzel korábban már befürödtem Sony esetén.

Meg is rendeltem online, és relatíve hamar meg is hozta a futár. Már a csomagolás is szuper, egy ilyen adaptertől én speciel azt vártam (ha nem Metabones) – hogy megjön valamilyen papír dobozban és jónapot, na itt ez nem így történt. A csomagolás dizájn szempontból csillagos ötös, a csomagolás is perfekt. Eddig hibátlan. 🙂 A kibontást követően rakat papír, angol nyelvű leírás, ahogy azt kell. Csattant is fel a vázra, majd rá egy 35mm-es F1.4 Sigma Art cső.

A teszt

Annyira sokat talán nem lehet egy adapterről írni, ennek ellenére megpróbálom a lehető legtöbb infót összeszedni. 🙂

Az adapter a vázra nagyon szépen a helyére csattan, szuper érzést és nagyon stabil tartást ad az objektívnek. Az alján elhelyezett állvány-adapter konkrétan megtartja a vázat objekívvel együtt az asztalon úgy hogy nem billeg, ez nekem tetszett. 🙂 Persze nem 70-200 -al, simán egy 35 -ös Sigma Art objektívvel teszteltem.

Egyáltalán nem lötyög vagy kotyog, stabilan tartja az objektívet, persze ez majd hónapok múlva több csere után kiderül mennyire marad így.

A használt objektíveket kifogástalanul vitte. Nem volt sem fókuszálási sem pedig működésbeli probléma. A váz minden funkciója működött úgy, mintha native objektívet csavartam volna fel.

Ami tetszett a Viltrox EF-FX 1 Fuji Canon adapter teszt közben

  • Nagyon szuper ár-érték arány. Tudtommal Magyarországon senki sem forgalmazza. Én amazonról rendeltem 156 Euró volt az ára szállítással együtt.
  • Anyaghasználat, az egész fém, nagyon masszív kialakítás.
  • USB -vel csatlakoztatható a számítógépre, így képesek vagyunk firmware-t upgradelni rajta, ami azért is jó dolog, mert így egy újabb FW azonnal feltelepíthető rá.
  • Az USB csatlakozó elrejtését úgy oldották meg, hogy az adapter gyűrűn belül van, ilyet még nem láttam, viszont nem szükséges semmilyen dugózás mint pl Metabones -esetén, abszolút védve van mindenféle szennyeződéstől.
  • Levehető állványadapter.
  • Firmware upgrade egyszerűsége, és gyorsasága.

Ami nem tetszett a Viltrox EF-FX 1 Fuji Canon adapter teszt közben

  • Canon 135 F2-es objektív nem tud fókuszálni 20 méternél messzebb firmware upgrade után sem.
  • 1.0 -s firmware- el F1.4 F1.6-on elég életlenek a fotók. Csak nagyítás mellett lehet észrevenni, de nem olyan, hogy szétvágja a monitort.

Firmware upgrade

Érdekes a firmware, nekem 1.0 -val érkezett az adapter, amiben ugye számtalan hibát még nem javítottak ki, az egyik ilyen pl az, hogy a rácsattintott objektív rekesz állását, nem a gyári értékre, hanem 2 értékkel kisebbre lehetett állítani, pl egy Canon 85mm F1.2 L II rekesz állását F1.0 -ra lehetett tekerni. 🙂 Továbbá még egy anomália, hogy a Canon 135 F2 objektív képtelen fókuszálni 20 méternél messzebb lévő dolgokra.

Firmware upgrade 2.14 – egyből erre upgradeltem, a 2.12-t kihagytam. Ezzel az upgrade-el megszűnt a rekesz állítási anomália és a Canon 135 F2 továbbra sem működik messzire.

A firmware upgrade iszonyatosan durván működik. 🙂 Ha rácsattintom USB-vel a számítógépre, felugrik egy kis meghajtó, ahova konkrétan csak beledobom az új kicsomagolt firmware-t majd azt így „megkajálja” és már le is kapcsolódik az USB-ről 😀 ennyi az upgrade.

Itt is megtalálsz: Instagram

Viltrox EF-FX 1 Fuji - Canon adapter teszt
Viltrox EF-FX 1 Fuji - Canon adapter teszt