Metabones Mark V Sony – Canon adapter teszt

Metabones mint tudjuk jelenleg a legjobb minőségű és tudású adaptereket gyártja Sony vázakhoz. Segítségével Sony vázakon Canon objektíveket tudunk használni. Az adapterezés maga számtalan előnnyel és kb ugyanennyi hátránnyal is jár.

Első sorban meg kell említenem, hogy nem kicsivel növeli meg a rácsatlakoztatott objektívek hosszát, és mivel fémből van így az össz-súly is megnő. Ez van akit zavarni fog van akit nem, engem egyáltalán nem zavart.

Vásárlás előzményeképp az egyetlen és legfontosabb dolgot említeném meg. Eszem ágában nem volt új objektív parkot vásárolni a Sony A7 II -es vázamhoz, így szükségem volt valami megoldásra, hogy a meglévő Canon – Sigma objekíveimet gond nélkül tudjam használni. Számtalan adaptert megnéztem, és sajnos az első egy nagyon olcsónak számító (18.000 Ft. -os Commlite) adapter volt. A fő gondja a Commlite adapternek, hogy nagoyn válogatós fajta. Egy Sigma ART 35mm F1.4 simán ment rajta de egy Sigma ART 50mm F1.4 – már nem. Ugyanez igaz volt a gyári Canon L -es objektívekre is.

Sokan azt mondták, hogy nem érdemes megvenni a Sigma MC 11 -es adapterét, mert ott pont ugyanez lesz a gond. Ennek utána is olvastam a neten és sokan valóban ezt írták. A végeredmény az lett, hogy nem maradt más megoldás mint a Metabones Mark V legújabb adaptere, amit agyon dícsértek. Sajnos az ára elképesztően drága.

A teszt:

Gykoarlatilag teljesen mindegy volt milyen objektívet teszek fel az működött. Próbált csövek: Canon L: 85mm F1.2L II, 135mm F2 L, 70-200 2.8 L II, 24-70 2.8 L – Sigma ART F1.4: 20mm, 35mm, 50mm – ezekkel hibátlanul működött.

Ami tetszett a Metabones Mark V adapterben:

  • Mindent visz, de tényleg, szerintem még akár söralátétet is fel lehetne csavarni rá, azzal is működne. 😀 – Viccet félre téve, nekem nem volt olyan objektívem amivel ne működött volna.
  • Anyaghasználat és stabilitás. Most már lassan egy éve megvan, és még most is ugyanolyan feszesen tartja az objektíveket mint új korában.
  • Firmware frissítés nagyon egyszerű, egy pici programot kell letölteni a gyártó oldaláról és már megy is.

Ami nem tetszett a Metabones Mark V adapterben:

  • Az ára: 450 Euró -ért sikerült beszereznem, úgy hogy előtte rengeteg utánajárásal sikerült a lehető legolcsóbb megoldást megtalálni.
  • Az IBIS kapcsoló egy műanyag kis darab gomb, ami átlagos használat mellett kiesik az adapterből és ott lifeg az oldalán. WFT? 450-ért? – ez azért elég para.
  • Az USB csatlakozó külsőleg van elhelyezve aminek egy kis műanyag fedele van, ez elég könnyen elhagyható, úgy hogy észre sem veszed, hogy leesett.
  • Videózás alatt nem működött az autó fókusz, ami nem annyira gáz, inkább csak megjegyezném.