Metabones Mark V Sony - Canon adapter teszt.

Metabones Mark V Sony Canon adapter teszt

Metabones mint tudjuk jelenleg a legjobb minőségű és tudású adaptereket gyártja Sony vázakhoz. Ennek a típusnak a Metabones Mark V a legfrissebb tagja. Segítségével Sony vázakon Canon objektíveket tudunk használni szinte teljesen natívként. Az adapterezés maga számtalan előnnyel és néhány hátránnyal is jár.

Posztomban próbálom körbejárni a Metabones Mark V Sony Canon adapter -t amennyire csak lehet.

Ez az írásom ahogy a többi sem vásárlási tanácsadás, nem akarok senkit megtéríteni, vagy lebeszélni valamiről. A teszt alatt kizárólag személyes tapasztalataimat osztom meg. Nálam a cucc így muzsikált alapon. 🙂

Hatalmas előny annak …

aki nem akar objektív parkot cserélni azért, hogy használni tudjon egy Sony vázat. Hajlandó lemondani bizonyos funkciókról, és fel van készülve arra, hogy egy 20cm-es bojektívból 25cm-es objektív lesz, és persze nem okoz gondot egy kis súj növekedés sem. 🙂

És sajnos hátránya az ….

hogy nem minden objektív működik rendesen. A váz nem minden funkciója elérhető úgy, mintha egy valóban natív objektív lenne fent. Persze ezek a hátrányok a jelenleg elérhető firmware-el értendőek. Talán az egyik legnagyobb hátránya mindezek ellenére az, hogy jelentősen megnöveli a rácsatlakoztatott objektívek hosszát, és mivel fémből van így az össz-súly is megnő. Ez van akit zavarni fog van akit nem, engem egyáltalán nem zavart, de mégis hátránynak mondanám. Atom drága!

Előzmények

Miért döntöttem az adapterezés mellett? Ennek egyetlen igazi oka volt: Eszem ágában nem volt új objektív parkot vásárolni a Sony A7 II -es vázamhoz, így kellett valami megoldás arra, hogy a meglévő Canon – Sigma objekíveimet gond nélkül tudjam használni. Számtalan adaptert megnéztem / teszteltem, és sajnos az első egy nagyon olcsónak számító (18.000 Ft. -os Commlite) adapter volt, aminél elment a kedvem az egésztől. A Commlite adapter egy nagyon válogatós fajta, de nem úgy mint egy Sigma MC-11, hanem sokkal jobban. A Sigma ART 35mm F1.4 simán ment vele, de egy Sigma ART 50mm F1.4 – már nem. Ugyanez igaz volt a gyári Canon L -es objektívekre is, volt amelyikkel működött, volt amelyikkel egyáltalán, aztán volt olyan amelyiket érzékelte, hogy fent van, de nem tudott élességet állítani.

Metabones Mark V Sony - Canon adapter teszt.

A gyári Sigma MC11-es adaptert sokak javaslatára elkerültem, mert annak ellenére, hogy minden Sigma Art objektívet gond nélkül visz (állítóglat), a gyári Canonokat már közel sem. Ennek kicsit utána is olvastam a neten, és valóban sok helyen alátámasztották ezeket az állításokat. A végeredmény az lett, mivel nem maradt nagyon más megoldás és kockáztatni sem szerettem volna, a Metabones Mark V legújabb adaptere mellett döntöttem amit agyon dicsértek. Sajnos az ára elképesztően drága. Ezt tudnám felhozni a legnagyobb negatívumnak. Szerintem annak ellenére is, hogy valóban szuper adapterről van szó, az ár erősen túlárazott.

Metabones Mark V teszt

A teszt

Gyakorlatilag teljesen mindegy volt milyen objektívet tettem fel az működött, úgy ahogy az kell. Persze itt fontos megemlítenem, hogy szigorúan fotózás szempontjából. Videózást nem teszteltem.

Próbált csövek:

 • Canon 85mm F1.2 L II
 • Canon 135mm F2 L
 • Canon 70-200 2.8 L II
 • Canon 24-70 2.8 L
 • Sigma ART F1.4 20mm
 • Sigma ART F1.4 35mm
 • Sigma ART F1.4 50mm

Ami tetszett a Metabones Mark V Sony Canon adapter teszt közben

 • Mindent visz, de tényleg, szerintem még akár söralátétet is fel lehetne csavarni rá, azzal is működne. 😀 – Viccet félre téve, nem volt olyan objektívem amivel ne működött volna rendesen.
 • Anyaghasználat és stabilitás. Most már lassan egy éve használom, és még most is ugyanolyan feszesen tartja az objektíveket mint új korában, pedig átmentünk együtt pár akción. 🙂
 • Firmware frissítés nagyon egyszerű, egy pici programot kell letölteni a gyártó oldaláról és már megy is. A firmware-ekkel egyre jobb lesz minden, és a korábban nem elérhető funkciók is működnek.
Metabones Mark V Sony - Canon adapter teszt.
Metabones Mark V Sony - Canon adapter teszt.
Metabones Mark V teszt

Ami nem tetszett a Metabones Mark V Sony Canon adapter teszt közben

 • Az ára: 450 Euró -ért sikerült beszereznem, úgy hogy előtte rengeteg utána járásal sikerült a lehető legolcsóbb megoldást megtalálni.
 • Az IBIS kapcsoló egy műanyag kis darab gomb, ami átlagos használat mellett kiesik az adapterből és ott lifeg az oldalán. WTF? 450-ért? – ez azért elég para.
 • Az USB csatlakozó külsőleg van elhelyezve aminek egy kis műanyag fedele van, ez elég könnyen elhagyható, úgy hogy észre sem veszed. Ez a következő fotókon jól látszik. Ezt a Viltrox EF-FX 1 adapternél fuji vázakra perfektül belülre rakták, ami sokkal jobb megoldás minden szempontból.
 • Videózás alatt nem működött az autó fókusz, ami nem annyira gáz. Profi videósok amúgy se nagyon használnak autófókuszt (szerintem), ergó ez annyira nem is hátrány.
Metabones Mark V Sony - Canon adapter teszt.
Metabones Mark V Sony - Canon adapter teszt.

Kapcsolódó linkek