Az esküvői fotós

Az esküvői fotós posztom megpróbál mindenre rávilágítani, hogy mik azok az érdemek melyek egy esküvői fotóst esküvői fotóssá tesznek. Az esküvő fotózás úgy gondolom, hogy az egyik ha nem a legfelelősségteljesebb fotózási ágazat a világon. Miért gondolom ezt? Azért, mert az esküvő nem ismételhető meg, a pillanatok nem jönnek vissza és azok megismétlésére nincs lehetőség.

Számtalan olyan képesség birtokában kell legyen bárki aki ezt a szakmai ágat választja, amitől ő tényleg más lesz mint más ágazatban tevékenykedő kollégák. Az egész esküvő maximális odafigyelést igényel, az aktuális eseményt fotózza, de már a következőnél jár fejben. A lakodalom összetevőit kívülről ismeri, mi-mi után következik, mit hogyan kell fotózni, hogy az különleges legyen és ne sablonos.

Az egész nap csak úgy megtörténik előttetek, és ez így van esküvői fotós szemszögből nézve is. Leperegnek az események és a fotósnak ott kell lennie, hogy megörökítse azokat. Résen kell lenni, és a pillanatot megelőzve fogadni azt. Folyamatosan figyelni kell, és az események előtt kell járni fejben. Sokszor hallottam, hogy "hiszen a lakodalmak mindig ugyanazok" - lehet, hogy a lakodalmak kívülről nézve ugyanazok, de inkább csak ugyanannak tűnnek. A lakodalmak összetevői mindig eltérőek. Pl. mások a vendégek, mások a szokások, más a dekor, más a környezet, más szögben érkezik a fény, sötétebb vagy éppen világosabb van, más évszakot írunk és még sorolhatnám. A részesemények is lehetnek a nap folyamán másik időben. Teljes mértékben ki merem jelenteni azt, hogy soha nincs két egyforma esküvő.

Mondhatni nagyon kevesen vannak valóban tisztában azzal, hogy az esküvő és annak fotózása hogy épül fel és milyen részek követik egymást. Döntéseinket gyakran szubjektív információk alapján hozzuk meg, ami teljesen emberi dolog, de ettől még nem feltétlenül a legjobb döntést eredményezi. Akár hihetetlennek is tűnhet, de számtalanszor találkozom azzal, hogy a párok nem tudják mi az az első pillantás, kell-e menyasszonyi csokor a kreatív fotózásra stb. Újonnan a szakmába lévő kollégák is sok esetben gondolják azt, hogy az esküvői fotós kis különbségekkel megegyezik a rendezvényfotóssal. Pedig ez messze sincs így.

Az esküvő fotózása számtalan olyan részegységből áll ami a pár előtt egészen addig rejtve marad amíg a fotókat meg nem kapják. Csak, hogy párat kiemeljek pl.: a dekorációk fotózása, a csokor a zenekar, a sütemények, torták és minden olyan részlet ami az esküvő részét képezi. Ezeknek a fotóknak az elkészítését természetesen az esküvői fotós végzi különböző és speciális eszközök segítségével. Nagyon fontos itt megemlítenem azt, hogy mindent a körülmények figyelembe vételével, ugyanis számolni kell több külső tényezővel. Pl.: a vendégek közül vannak páran akik szintén folyamatosan dokumentálni akarják az eseményeket mobillal. Ezzel még alapvetően semmi baj sincs, azzal viszont már van amikor a vendégek úgy gondolják, hogy nekik prioritásuk van az esküvői fotós kollégával szemben, pedig nincs. Történt számtalanszor, hogy a fotózást hátráltatva a vendég akkor is megcsinálta előbb a fotóját, belelógatva kezét a telefonnal az amúgy értékes esküvői fotóba. A pillanat pedig már el is illant, nekem meg ott maradt az amúgy jó fotó a vendég kezével és a mobiljával, jó esetben a vakuja villanásával együtt.

Miből is áll egy esküvő fotózása

Eszközök fontossága

Régebben többször de ma is egyszer kétszer azért találkozom azzal a mondással, hogy a fotós "csak kattogtat" és annyi. Igen ez kívülről nézve valóban tűnhet így is, de ugye a forma 1-es pilóta is csak vezeti az autót, a focisták is csak rugdossák a labdát, de tovább megyek, a szakács is csak összedobálja a hozzávalókat. 🙂 - Vicces ez tudom, de azért amikor az ember ezt hallja annyira talán mégsem az.

A fotózás, legyen szó bármelyik ágazatról egy kreatív munka, az előttünk álló elemekből kell megalkossuk azt amire aztán a megrendelő azt mondja, hogy húúúú ha, ez már igen. Így még azt sem tudjuk kijelenteni, hogy fel tudunk készülni az adott feladatra, hiszen minden véletlenszerű, minden változik és minden más. Fotós esetében ez annyival még nehezebb is, hogy megállás nélkül történnek az események, ha ott vagy ott vagy ha nem nem. Másodpercről másodpercre alakul át minden, az egyik esemény követi a másikat. Ez persze idáig csak az ami nem az eszközökön múlik, hanem a fotós képességein. Innentől számít csak az, hogy milyen fényképezőgéppel milyen objektívekkel és vakukkal dolgozik.

Egy jó fotós jó eszközökkel is kell, hogy dolgozzon! Nem, nem igaz az a mondás, hogy egy jó fotós rossz eszközökkel is jó fotós, a jó fotós csak jó eszközökkel jó fotós! Gondoljunk csak bele, ha kevés a fény és a felszerelés vakuk nélkül alkalmatlan értékelhető fotó készítésére, vagy a vakuk nem a legjobb minőségűek esetleg azok használata okoz némi bonyodalmat és még sorolhatnám.

Az eszközök nagyon-nagyon fontosak és méregdrágák,

Árak

Az árak minden esetben a teljes összetevők alapján készülnek el (legalábbis nálam mindenképpen). Ide értve a lakodalom helyszínét, a teljes lakodalom összetevőit és annak időtartamát. Figyelembe vesszük a távolságot, a vendégek számát, jómagam még azt is, hogy lesz-e vőfély vagy ceremóniamester a nagy napon. Ezt azért teszem, mert egy átlag 80-100 fős lakodalomban a csoportképeknél nem mindegy, hogy előre elkészített forgatókönyv alapján érkeznek a kis és nagyobb csoportok, hanem nekem kell összekiabálnom és kezelnem ezt a létszámot, ami nyári időszakban nagyon körülményes is tud lenni. 🙂 Abban az esetben viszont, ha a vendégek létszáma 100 fő és 200 fő közé esik, a vőfély, ceremónia mester vagy annak a személynek aki őket helyettesíti, a munkája elengedhetetlen segítség.

Ne az ár legyen a legelső szempont

Igen ez egy nagyon fontos pont. Nem akarok senkinek a zsebében turkálni, és javaslatokat adni arra, hogy miért ne az ár határozza meg első sorban azt, hogy ki lesz a fotós az esküvőtökön. Sajnos az évek alatt rengeteg párom volt akik utólag bánták meg döntésüket.

  • A vőlegény bátyjának van egy haverja.
  • Anyunak a kisfia profi tegnap megkapta első fényképezőjét majd ő megcsinálja.
  • Kaptunk ajándékba egy "esküvői" fotóst féláron.
  • Ismerősnek a lagziját megcsinálta 50.000 ért, jó lesz az nekünk is.
  • Biztos jó hiszen a rádiónak és a TV-nek is ő fotóz.

Miért is más egy esküvői fotós, mint egy más területen dolgozó kolléga?

Erre a kérdésre az alábbi 6 pont ad megfelelő választ, hiszen egy fotós önmagában egy lakodalom alatt nem csak fotókat készít, és aki azt mondja, hogy Ő márpedig csak a fotózást csinálja az nem feltétlenül mond teljesen igazat.

1 Az esküvői fotós aki barát is egyben

Miért mondjuk azt, hogy barát, hiszen jó esetben alig pár napja ismeritek egymást? - Azért mert egy jó esküvői szolgáltató (szerintem) az első pillanattól kezdve úgy kezeli a párt mintha legalább 10 éve barátok lennének. Ennek sokkal inkább lelki okai vannak, hiszen egy jó kapcsolatban eltelt fotózás teljesen más fotóanyagot eredményez mint egy olyanban ahol a kapcsolat kizárólag szakmai és ezt feszesen tartja is a kolléga. Elengedhetetlen továbbá a folyamatos szimpátia, a bizalom. Úgy gondolom bármelyik hiányzik az rá fogja nyomni az egész napra a bélyegét. Fontos a fotós kiválasztásánál, hogy minden teljesen passzoljon az elképzeléseitekkel.

2 Az esküvői fotós aki pszichológus is egyben

Na igen. 🙂 Pszichológus aki megnyugtatja a menyasszonyt amikor nem érkezik időben meg az esküvői csokor, amikor nem jön el az egyik szolgáltató akinek már ott kellene lennie reggel 7 órakor, amikor a vőlegény még nem intézte el a díszt az autóra és még sorolhatnám a számtalan okot. Így a fotósnak olyan szerepeket is magára kell öltenie amik amúgy nem feltétlenül tartoznak a fotózás területeihez. Itt felmerülhet a kérdés, hogy ebben a vőfély vagy ceremónia mester nagy segítség lehet. Igen valóban, csak ők általában a reggeli készülődéseknél még nincsenek jelen, így ezt a feladatot átmenetileg a fotós látja el. Itt hozzá kell tenni, hogy számtalan olyan esküvő van ahol egyáltalán nincs se vőfély se ceremónia mester.

Sosem felejtem el azt az esküvőt amikor a jól megtermett markos apa öltöztette kislányát azaz a menyasszonyt és a menyasszonyi ruha cipzárjának felhúzása olyan erővel sikerült, hogy a zár egyik felét konkrétan kitépte a ruhából. Persze azonnal megoldást kellett találni, hiszen 30 perc múlva jött az autó és indult a csapat a templomba. 🙂 - Így utólag vicces, de ott helyben annyira nem volta az. Emlékszem azonnal rohantunk a ház többi lakójához bekopogtatni tűért és cérnáért, mert az sajnos a lányos háznál nem volt kéznél. Aztán meg is szereztük, majd indult a ruha megvarrása miközben a menyasszony zokogott ami ugye más problémákat vetett fel, pl a smink elkenődése stb. 🙂 Az esküvői történetek végtelenek. 🙂 - A végére viszont megoldottunk mindent és időben ott tudtunk lenni a templomi szertartáson.

3 Az esküvői fotós aki segítő társ is egyben

Számtalanszor találkoztam olyan helyzettel amikor el kellett ugrani valamiért gyorsan, segíteni kellett pakolni, arrébb rakni valamit. Szinte bármikor adódhat egy-egy szituáció amikor bizony segíteni kell olyan helyzetekben aminek semmi köze nincsen a fotózáshoz. Sokszor adódott már olyan nem várt és hirtelen szituáció, ahol akár a fotós szolgáltatás átmeneti felfüggesztésével is de segíteni kellett, mert egyszerűen nem volt más alternatíva. Az ember ilyenkor szívesen odateszi magát, szívesen segít, hiszen ez is része lehet a munkánknak.

4 Az esküvői fotós aki sofőr is egyben

A reggel induló készülődések között az utazásokkal is hozzá tudunk járulni a pár segítéséhez, pl a menyasszonyt a fodrásztól át kell vinni a sminkeshez, vagy fordítva. Mivel jómagam az esetek 99%-ban autóval megyek, így nagyon szívesen segítek ebben, hogy ezért külön ne kelljen

5 A fotós aki elkészíti a nagy napotok fotó anyagát

Ez talán kicsit vicces, de tényleg. 🙂 Ugye nem utolsó sorban az is nagyon fontos, hogy a fotós lesz az a személy aki a felejthetetlen pillanatokat maradéktalanul megörökíti számotokra, a körülmények figyelembe vételével. Mivel egy egész napos esküvő a reggeli készülődéstől egészen az utolsó eseményig tart, ezért a nap folyamán maximális odafigyeléssel és rendelkezésre állással kell, hogy a fotók készüljenek. A figyelem egy pillanatig sem lankadhat, nem maradhatnak ki események csak azért, mert a fotós nincs jelen, nem figyel, vagy éppen mosdóban van.

6 A fotós aki stílust is teremt

A kreatív vagy jegyes fotózások alkalmával a fotók elkészítésének szerves része az, hogy a fotós stílust teremt, hangulatot ad minden elkészített fotónak. Ezt csak abban az esetben tudja megtenni, ha a pár minden szempontból partner. Fontos megemlíteni a a környezetet és annak hatását az elkészített fotókra. A rosszul megválasztott környezet nagyban befolyásolja az elkészült fotók hangulatát. Fontos a napszak is, hiszen nem mindegy, hogy pl. egy kreatív fotózást a nap első felére, vagy a másodikra szervezünk. A lemenő lapban sokkal szebb képek készíthetőek mint a feljövőben. Ezeket mind mind figyelembe kell venni ahhoz, hogy a végeredmény jó legyen, így nyugodtan mondhatjuk, hogy az a fotós aki ezeket alkalmazza és használja valóban stílust teremt.

7 Külföldön más?

Ezt a kérdést nagyon sokszor megkérdezik tőle, hogy külföldön más-e egy esküvő mint Magyarországon. A válasz egyértelműen az, hogy is-is. Miért? Azért mert egy esküvő lehet teljesen más Magyarországon is mint a többi. Ez lehet ugyanígy külföldön is, hiszen lehet akár pont ugyanolyan is mint amilyen otthon. Az esetek zömében amúgy pontosan az a jellemző, hogy az esküvő külföldön is nagyon hasonló a Magyarországi esküvőkre. Ami nagy különbséget jelenthet az pl az, hogy nincs kikérő, nincs menyecske tánc és olyan elemek amik kifejezetten a Magyar esküvőkre jellemzőek.

Összegzés

A fotós nagyon fontos része az esküvőnek. Tekintettel arra, hogy a párok azokat a képeket fogjátok nézegetni sok év múlva is amiket ő készít el, így javaslom olyat válasszatok aki nektek a legmegfelelőbb, és igen itt ismét el kell mondanom, hogy ne az ár legyen az ami alapján meghozzátok a döntéseteket. Tudom, hogy a keret véges és az esküvő előtt azt gondolhatjátok, hogy az esküvői dekoráció vagy bármi más fontosabb, de nem az. A saját esküvőmből tudok kiindulni, mára már arra sem emlékszem, milyen ételek, torták, dekoráció volt. Viszont ezt mind fel tudom eleveníteni a képeink által.

Sajnos sok pár az ár alapján választja ki a fotósukat ami nagy hiba lehet a végeredményre nézve. Ennek számtalan oka van, de a legtöbbször előforduló úgy gondolom az, hogy sokkal többet várnak el tőle mint azt amiért valójában fizetnek. Nem szeretnék számokba belemenni, de egy nagyon olcsó fotós nem fog csodát művelni és lerakni olyan képeket az asztalra amiktől tátva marad a szánk. Persze ettől függetlenül lehetnek nagy ritkán kivételek, de én még ilyenről nem hallottam. A másik véglet is igaz, hogy egy bizonyos összeg felett már nem lesz érzékelhető különbség számunkra.

Egyetlen egy igazi tippet tudok itt adni amire alapozhatjuk döntésünket: a referencia fotók. Ha a referencia fotók a legközelebb állnak ahhoz amit szeretnénk, akkor megvan az ember a feladatra.

Deutsch: www.hochzeitsfotoswien.at